ZAPYTANIE OFERTOWE NR nr GOPS. 261.11.2023.E.M-L z dnia 18.12.2023 r.
Na podstawie Regulaminu udzielania zamówień publicznych w GOPS Wisznia Mała o wartości nieprzekraczającej kwoty, o której mowa w art. 2 ust. 1 pkt 1 ustawy Prawo zamówień publicznych Zamawiający – Gmina Wisznia Mała zaprasza Wykonawców do złożenia oferty na: „Przygotowanie i dostarczenie posiłków dla uczestników Klubu „Senior+” w Ligocie Pięknej”.
I. Dane dotyczące Zamawiającego:
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Wiszni Małej
ul. Wrocławska 2
55-114 Wisznia Mała
Telefon: 71 310 68 32
www: wiszniamala.naszops.pl
e-mail: gops@wiszniamala.pl
II. Opis przedmiotu zamówienia:
Przygotowywanie i dostarczenie do Klubu "Senior+" w Ligocie Pięknej, ul. Główna 19, 55-114 Wisznia Mała gorącego 2 daniowego posiłku średnio dla 8 osób dziennie, przez ok. 17 dni w miesiącu w okresie od stycznia do grudnia 2024 r., z wyłączeniem 1 miesiąca w roku (11 miesięcy), składającego się z dwudaniowego obiadu tj.:
a) pierwsze danie:
- minimum 0,5 litra zupy gotowanej na wywarze mięsnym lub warzywnym,
b) drugie danie:
- minimum 150 gram mięsa, ryby (waga po przetworzeniu) lub jaja,
- 150-200 gram gotowanej kaszy, ryżu, makaronu, 2 x w tygodniu ziemniaki,
- 150 gram surówki, jarzyn lub warzyw gotowanych,
Dopuszcza się jeden raz w tygodniu przygotowanie posiłku bez mięsa np. ryby, jaja.
Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie w oparciu o system HACCP, zgodnie z ustawą z 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj.Dz.U.2020 poz.2021 z późn.zm).
Posiłek powinien być przygotowywany w dniu jego dostarczenia według zasad racjonalnego żywienia. Kaloryczność posiłków powinna być zgodna z normami ustalonymi przez Instytut Żywienia i Żywności dla osób dorosłych.
Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za jakość i estetykę podawanych posiłków oraz zgodność świadczonych usług z obowiązującymi normami zbiorowego żywienia i wymogami sanitarno - epidemiologicznymi.
Terminy dostawy i wydawania posiłków: od poniedziałku do piątku, w godzinach od 12.00 do13.00 z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy.
Zamawiający zastrzega sobie prawo do kontroli jakości oraz wagi wydawanych posiłków. Wykonawca przedstawi zamawiającemu jadłospis 10 dniowy z 5 – dniowym wyprzedzeniem. Zamawiający sprawdzi jadłospis w terminie dwóch dni od daty otrzymania. W przypadku braku powiadomienia o niezatwierdzeniu jadłospisu przyjmuje się iż jadłospis został zatwierdzony. O niezatwierdzeniu jadłospisu Zamawiający powiadomi w formie mailowej. W przypadku takim Wykonawca przedstawi nową propozycję w terminie kolejnych dwóch dni tak, aby Zamawiający miał możliwość akceptacji jadłospisu. Zamawiający nie dopuszcza możliwości powtórzenia się posiłku dwa raz w 10 dniowym jadłospisie, chyba, że za uprzednią zgodą Zamawiającego przesłaną w formie jak w ust. 6. Temperatura posiłków w momencie wydawania powinna wynosie dla dań serwowanych na gorąco – I danie (zupa, napoje gorące), II danie 60 stopni C (+/- 2 stopnie C), dla dan
serwowanych na zimno - potraw wymagających warunków chłodniczych 8 stopni C (+/- 2 stopnie C). Wykonawca przedstawi na każde żądanie Zamawiającego udokumentowany pisemnie monitoring temperatur posiłków.
Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia posiłków do Klubu Senior + w Ligocie Pięknej lub innych miejsc na terenie Gmina Wisznia Mała wskazanych przez Zamawiającego. Koszt dostarczenia posiłków jest wliczony w cenę posiłków. Zamawiający udostępni na czas trwania umowy pomieszczenia zaplecza kuchennego w
Klubie „Senior+” w Ligocie Pięknej. Posiłki wykonawca będzie dostarczać własnym transportem, w termosach do przewozu żywności gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o wysokim standardzie o odpowiedniej kaloryczności, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP.
2. Termin realizacji zamówienia: Od momentu podpisania umowy do 31.12.2024 r.
3. Warunki płatności: za zrealizowane usługi Wykonawca wystawi fakturę lub rachunek za
zrealizowane usługi w danym miesiącu.
III. Opis sposobu przygotowania oferty i sposób otwarcia ofert:
1. Oferta musi być złożona do 22.12.2023 do godziny 15:00, w formie:
a) dokumentu elektronicznego: skan podpisanej oferty wraz z załącznikami przesłanej na adres poczty:
e.mazur@wiszniamala.pl tytułem: „Oferta na przygotowanie i dostarczenie posiłków dla uczestników Klubu „Senior+” w Ligocie Pięknej” lub
b) dokumentu papierowego przesłanego przesłanego/dostarczonego do siedziby GOPS Wisznia Mała, 55-114 Wisznia Mała, ul. Wrocławska 2, w zamkniętej kopercie z napisem:
Oferta na zadanie pn:
„Przygotowanie i dostarczenie posiłków dla uczestników Klubu „Senior+” w Ligocie Pięknej”
UWAGA!! NIE OTWIERAĆ PRZED DNIEM 22.12.2023 r. godz. 15:00
2. Oferta musi zostać napisana w języku polskim, trwałą i czytelną techniką.
3. Oferta musi obejmować przedmiot zamówienia określony w niniejszym zapytaniu.
4. Cena podana w ofercie powinna zawierać wszystkie koszty związane z realizacją zamówienia, w tym koszt transportu posiłków. W cenie powinny być uwzględnione wszystkie ewentualne opłaty, wszystkie podatki łącznie z podatkiem od towarów i usług. Podana cena jest obowiązująca w okresie trwania umowy.
5. Otwarcie ofert nie ma charakteru publicznego. Zamawiający niezwłocznie po otwarciu ofert udostępni wykonawcom zestawienie ofert.
IV. Warunki udziału w postępowaniu (jeśli dotyczy).
1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy:
a) posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień.
V. Kryteria oceny ofert:
Cena – 100%
VI. Informacje dodatkowe:
1. Zamawiający zastrzega możliwość dokonania korekty oczywistej omyłki pisarskiej lub rachunkowej w złożonych ofertach.
2. Zamawiający informuje, że zastrzega sobie możliwość unieważnienia niniejszego postępowania, bez podawania przyczyn; negocjowania warunków zamówienia z wybranym wykonawcą oraz podpisania umowy w wybranym zakresie.
3. Wszelkie oświadczenia, wnoski, pytania, zawiadomienia oraz informacje Wykonawcy zobowiązani są wnosić najpóźniej do 3 dni przed terminem otwarcia ofert w taki sposób, że mógł on zapoznać się z ich treścią w godzinach pracy GOPS na adres e-mail: e.mazur@wiszniamala.pl
4. Osobą upoważnioną przez Zamawiającego do kontaktowania się z Wykonawcami jest: Emilia Mazur-Lichosik, e.mazur@wiszniamala.pl, tel. 71 310 68 32
5. Wymaga się, aby Wykonawca zdobył wszystkie informacje, które mogą być konieczne do przygotowania oferty oraz podpisania umowy.
6. Wybrany Wykonawca jest zobowiązany do zawarcia umowy w terminie i miejscu wyznaczonym przez Zamawiającego.
7. Zamawiający nie przewiduje zwrotu kosztów udziału Wykonawców w postępowaniu. Wykonawca ponosi wszelkie koszty udziału w postępowaniu, w tym koszty przygotowania i złożenia oferty.
VII. Wykonawca składając ofertę, jest zobowiązany dołączyć do niej następujące dokumenty:
1. Formularz ofertowy- załącznik nr 1
2. Aktualny odpis z właściwego rejestru, lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji.
3. Pełnomocnictwo do podpisywania oferty i składania ewentualnych wyjaśnień, jeżeli osobą podpisującą nie jest osoba upoważniona na podstawie dokumentu wymienionego w pkt.2. Zamawiający dopuszcza na etapie składania oferty załączyć kserokopię/skan pełnomocnictwa.
4. Klauzula informacyjna RODO - załącznik nr 3.
5. Załączone do oferty dokumenty mogą być przedstawione w formie oryginałów lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem i podpisane przez Wykonawcę lub osobę/y upoważnioną/e do reprezentowania Wykonawcy i składania oświadczeń woli w jego imieniu . Wymóg ten dotyczy również dokumentów uzupełnianych w trakcie postępowania.
VIII. Przed podpisaniem umowy Wykonawca dostarczy następujące dokumenty:
Pełnomocnictwo w oryginale lub poświadczone notarialne, jeżeli zostało złożone do oferty jako kserokopia lub skan.
IX. Załączniki do zapytania
Załącznik 1 Formularz ofertowy,
Załącznik 2 Klauzula RODO
„Przygotowanie i dostarczenie posiłków dla uczestników Klubu „Senior+” w Ligocie Pięknej”.
Utworzono dnia 18.12.2023